7 STEG TILL SJÄLVSÄKERHET

1. Var tacksam. Den kanske största faktorn till min självsäkerhet. Herregud vad tacksam jag är för att jag inte är sjuk, svältande, blind, döv, stum, saknar en kroppsdel eller fler. Listan fortsätter på hemskheter jag hade kunnat vara utsatt för. Gud vad jag kan irritera mig på när folk inte är tacksamma för att dem är friska och bara tar det för givet.

2. Ta fram en spegel och titta på dig själv. Gör det pronto- ni behöver inte pausa någon video här eller något utan min blogg finns kvar när ni är klara med detta steget. Hur ser du ut? Vad uppskattar du med dig själv? Vad uppskattar andra med dig? (Läs: det viktigaste är vad du själv tycker!) Har du snygga ögonbryn? Ett glädjespridande skratt eller är du väldigt omtänksam? Är du kanske riktigt grym på något? Lyft upp det bästa med dig själv och fokusera på det. Ordet perfektion är så utslitet och långt glömt, "beauty is in the eye of the beholder" och så är det till hundra procent hörni!

3. Låt någon annan titta i spegeln med dig. Vi tycker alla olika och det går inte att förneka. Därför spelar egentligen bara din egna självbild roll. Men en del i stegen mot att älska sig själv har mycket att göra med vem man hänger med och hur dem influerar dig. Jag skulle verkligen inte vara den jag är idag utan många människors åsikter om mig. När jag blev uthängd på nätet, när jag blev fysiskt trakasserad, när jag blir uppraggad och när jag får negativ eller positiv kritik- allt detta spelar roll i den jag är idag. När jag betedde mig dåligt blev jag tillsagd på skarpen och när jag var mitt vanliga goa och glada jag möttes jag istället av komplimanger. Hade ingen satt ner foten vid mina värsta beteende-faser eller utseende-idéer hade dem inte försvunnit och gud förbanne om det vore så... Så stort tack till er som varit med och format den människa jag är idag som jag idag kan vara stolt över.

4. Acceptera dina brister. Jag är självmedveten och har inte på många år haft problem med mitt självförtroende. Det är bara slöseri med energi. Har jag problem med mitt utseende fixar jag det som är möjligt annars accepterar jag resten (som exempelvis min längd- varför skulle jag lägga energi på något jag inte kan påverka?).Har jag problem med mitt beteende jobbar jag som tusan på det tills det är löst. Man kan inte klaga utan att försöka göra något åt saken. Det jag kortfattat vill förmedla är att acceptera läget och på riktigt gör det bästa av situationen. Om du inte vill acceptera läget får du jobba på bristerna.

5. Var självmedveten och tro sedan på dina styrkor! Jag menar det- varför fokuseras det ständigt på det som är mindre bra med oss? Varför ska det definiera oss eller vår plats i samhället eller andra sociala sammanhang? Låt istället allt det där goa och fina med dig lyftas fram. Håll dock alltid i åtanke om vem du är, både de negativa och positiva sidorna. För skillnaden på självsäkerhet och självmedvetenhet är extremt stor. Jobba ständigt på dina svagheter och behandla andra som du själv vill bli behandlad. Låter klyschigt jag vet, men det ligger en mäktig sanning i den meningen.

6. Sluta jämföra dig med andra. Den yngre generationen har lätt för att jämföra sig, Det kan gälla vad andra har på sig, när andra förlorade oskulden, vart de jobbar, hur deras flöde ser ut eller vad personen gör efter studenten osv. Det går inte. Absolut kan det vara nyttigt ibland att jämföra sig, men det får inte gå till den punkten att man börjar klanka ner på sig själv eller vilja på ett osunt sätt förändra sig själv, varken för din egen skull eller någon annans. Istället ska du jämföra dig själv med dig själv och inspireras av andra! Kanske någon serie-karaktär, ett syskon eller en förebild?

7. Lev som du lär. Låter präktigt, jag vet. Men håll dig till dina normer och värderingar så länge de är sunda och lagliga. Att exempelvis ogilla skitsnack men ändå snacka skit kommer äta upp din självkänsla eftersom du går emot dina värderingar.

Gillar

Kommentarer