Black friday? Nej, snarare White monday!


Hej vänner! Checkar in på bloggisen såhär på kvällskvisten. Oftast då jag tänker som bäst, det är då alla mina briljanta idéer föds haha, så som min briljanta idé att lägga mig lite väl sen igår... :-) Tänkte chitchatta med er om black friday och mina planer inför "dagen med stort D" som många gärna vill se den som. Skrev ett uppmärksammat blogginlägg om bland annat överkonsumtionen för några månader sedan, ni kan läsa det här.


Grejen är att jag faktiskt kan förstå denna "hype" över dagen. Klart det är roligt när man kan passa på och köpa grejer man vanligtvis inte har råd med eller köpa ännu mer för det är nedsatt pris. Det är superskoj, jag själv gick looooco en gång för att köpa massa kläder inför min "nya garderob". Det höll sisådär. Jag förstår pensionärerna, studenterna och låginkomsttagarna när man räknar ner dagarna till 29 november i år. Black friday är superbra! Det är superbra om man köper något som verkligen inte kan köpas begagnat, såsom exempelvis barnleksaker, säkerhetsprylar, elektronik (beroende på) och inredningsmöbler såsom sängar/soffor.

Men vad jag menar på är att vi lever i en extrem konsumtion idag och vi måste prioritera. Förra året plockade svenskarna upp plånboken och nådde nya konsumtionshöjder på ofantliga 6,7 miljarder kronor. På en enda dag. För att inte tala om juldagarna vars nota landade på ofattbara 77,1 miljarder kronor i fjol. Detta är Sverige vi pratar om. Tänk då resten av världen. Källa

Ur min mening är det absolut oansvarigt av företag och influensers att uppmana till köp. Likaså är det av oss konsumenter att bidra till köp. Just därför har jag avslutat alla sådana samarbeten och tackar endast ja till företag med samma värdegrund och som inte uppmanar till köphets. Vi har ett gemensamt ansvar och det är så fruktansvärt själviskt mot vår planet och elakt mot de som kämpar dag in och dag ut för att rädda våra liv. Jag tycker att det är så tråkigt att folk ska sparka på dem som redan ligger ner. Kläder, skor, jackor, väskor, möbler, sport-tillbehör etc. går huuuuur enkelt som helst att finna vintage. Det är inte riktigt en fråga om vad man föredrar- det är snarare en skyldighet. Vi är skyldiga vår planet detta samt oss själva om vi ens vill fortsätta leva. För jorden håller på att rasa samman och de som saltar såren bär skulden. Hårt men sant.

Sedan är det väldigt omodernt också med black friday och att uppmana till den köphetsen- i takt med den rörelsen som vi befinner oss i nu. Fredagar är numera #fridaysforfuture och världen öppnar upp sig för vegetariska kosten. Vi rör oss i en ny riktning och det är dags att hoppa på tåget, eller stanna kvar i det glömda :-) Där är det ett under att Greta Thunberg verkligen väckt liv i en ofantligt stor grupp människor som följer hennes varenda uppmaning.

Men jag förstår, jag förstår precis att man vill fynda vissa grejer. Men snälla, tänk lite extra på vad du bidrar med. Går detta att handla vintage?- i 99% av fallen går det faktiskt bara du lägger manken till. Ett suuuperroligt tips är att köra klädbyten med dina kompisar- ni kör en mysig hemmakväll! Man tar med sig sina kläder, kanske kör en fet catwalk också, för att sedan byta hit och dit! Det behöver inte vara "bytt-är-bytt" utan ni kan låna varandra kläderna för att byta garderoben men göra det mer miljövänligt. Kläder är bara exempel såklart. Det gäller att tänka utanför ramarna- använd din kreativitet och låt "ska bara köpa en ny blus till julbordet" vara ett riktigt "wtf why?".

Vill också att ni inte låter er bli lurade av företagens nedsatta varor, jämför med ursprungspriset- vinner jag verkligen på att köpa detta? I vissa fall är företag så smutsiga att de höjer varorna till skyhöga priser innan Black Friday....för att sedan sänka det till normalpriser väl när dagen är kommen. Så egentligen går dem med vinst, en jäkla bra vinst om dem sänker från skyhögt till snäppet under. Var kritisk och använd prisjakt!Det blir ingen överdrivet lång text här, för ibland går det inte hem. Eftersom ämnet är så viktigt försöker jag avrunda det här med hopp om att ni lyssnat och tagit åt er. Sammanställer lite tips ämnet i ära.

1. Skrota alla planer på Black Friday-kampanjer. Använd hashtaggen #ScrapBlackFriday för att visa att ni är en del av framtiden.
Sidenote: Måste ni illa tvunget köpa något, gör det med omsorg och inte egoism. Jag förstår att man vill unna sig, men gör det med planeten i åtanke.

2. Ta ställning för framtiden. Offentliggör ert nya klimatlöfte, klimatutbilda era anställda eller haka på motpolen White Monday, vilket över 200 svenska och internationella organisationer, influencers och företag redan gjort. White Monday infaller den 25 november.

3. Ät mer vegetariskt. Det är den största miljöboven idag och vi måste ta ställning till det istället för att blunda för det. Inför 2-3 vego-dagar i veckan och jag lovar er att både magen, samvetet och plånboken kommer tacka er!

4. Stöd arbetet för en bättre planet. Har du pengar till mascaror, sneakers och det där materiella så har du absolut pengar att sänka till bra ändamål. WWF är ett fantastiskt exempel på organisation som verkligen kan behöva din hjälp. Superenkelt med swish dessutom och självklart kan du välja hur mycket du vill lägga. Jag kommer personligen skänka en väldigt stor slant till kampen för djurens rättigheter, utöver min månadsvisa donering. Jag menar, på ett vis donerar du till dig själv- för det är din framtid det rör sig om.

5. Börja uppskatta det du har. Sortera vinter/sommar-garderob för att förnya dina kläder på ett enkelt sätt varje säsong. Vakna upp i det i:land vi bor i och få perspektiv på saker och ting. Medan vi HURRAR för "3-för-2-" erbjudanden svälter någon och en icke-söndrig tröja finns inte på världskartan.

Det är dags att bestämma er: Vilken sida av historien vill ni vara på?

Gillar

Kommentarer