Gå till ,[object Object]

HUR BRA ÄR PARADISE HOTEL?

Sex, droger, aggressivitet, intriger, bedrägeri och känslor är några av flera adjektiv som många Svenskar skulle använda för att beskriva reality programmet Paradise Hotel. Programmet har blivit mycket populärt under åren och skapat mycket debatter i anknytning till deltagarnas beteende och image där många endast ser felaktigheter. Men om det nu är fel på programmets innehåll, varför väljer då folk att titta på det? Paradise Hotel är mer än bara en dokusåpa med avsaknad av skådespeleri och manu

Till att börja med består inte programmet enbart av totalt inkompetenta aktörer med brist på fritid eller vett i huvudet. Det som sker där är sådant som ibland sker i verkliga fall, skillnaden är att detta fångas på kamera och sänds på television. Deltagaren Ervin Veisz var en av flera som fick mycket hat i säsong 6 då han svek tv favoriten Smail Alihodzic. Jag ska återberätta en story för er: I väntan på programmets start samlades de manliga deltagarna för grillning och volleybollspel. De beslutade sig för att känna lite på vattnet med ingen som helst kunskap kring kraften och underströmmen i den stilla havskusten.

Rätt som det är har dem alla svepts i vågorna. Ervin befinner sig flera meter ifrån resterande deltagare som också kämpar för sina liv. Då träder Smail in i scenariot, Han var medveten om farligheterna kring att simma ut till Ervin och rädda en skräckslagen och eventuellt död deltagare, men tog sig ändå samman och vidtog åtgärden. Smail räddade inte bara livet på sig själv, utan räddade även Ervins liv.

Dem som hade denna historia i bakhuvudet under Ervins svek mot Smail blev aningen upprörda på Ervin och sände hotbrev till honom. Jag hade också blivit arg om det inte vore för följande motargument. Det många inte vet var att Ervin inte var tillåten att visa känslor i huset, utan hade gjort ett avtal med tv3 då i växling mot endast spel och falskheter skulle han få en garanterad plats på hotellet och i takt med det blev han en av deltagarna i Paradise Hotel.


I mitt andra argument träder feminismen in. Vrider och vänder man på tanken är programmet något som feminister tänkbart borde stödja. (LÄS: tänkbart) Två av deltagarna, Paulina Danielsson och Jasmine Gustafsson fick ohört mycket uppmärksamhet från framförallt killarna då dem båda visade beteende som bedöms som ett “killigt” uppförande, t.ex. sex & droger. Paulina fick en del klander om hur tillgänglig och offentlig hon var med sitt sexliv såväl som intresse för sex inför hela svenska befolkningen då det var ett ”äckligt” och ”horigt” handlande. För det första är det hennes angelägenhet med hennes sexliv och för det andra,vissa killar är exakt likadana.

Utifrån vad jag själv har sett inom loppet av säsong 6 (såg dessutom säsong 4 och 5) kan jag dra slutsatsen att om så fort en kille i huset hade sex kröntes han plötsligt till ”kung”, men så fort en tjej som Paulina gjorde det är blev hon plötsligt en ”slampa” och istället för att klättra upp till hennes intelligens fick man istället hoppa ner till den hon fick efter sina gärningar.


I debatten kring Paradise Hotel hörs ofta argumentet som berättar om svårigheterna med att skaffa jobb eller ens ”förtjäna” en respekt som tidigare programdeltagare. Självfallet förstår jag det argumentet, men jag kan faktiskt inte sida med det. Naturligtvis bör man som spelare ta vara på den korta tiden i rampljuset man har som B-kändis efter ett deltagande i Paradise Hotel och så länge man sköter det med stil och förhoppningsvis får ut något utav det borde det inte vara så illa. Right?

Men ett argument är inte fullständigt i brist på bevis. Bevis nummer 1; Kristian Täljeblad.
Kristian är i dagsläget en krönikor och på en nybörjarnivå, artist och låtskrivare. I en av hans krönikor (LÄNK) ”Paradise Hotel öppnar för möjligheter och inte tvärtom” berättar han hur han tack vare sociala medier lättare kunde nå ut med budskap och därutöver propagera för sig själv. Låt oss inte heller glömma att Kristian dessutom medverkade i "Jag saknar dig" med en liten roll år 2009, långt innan hans debut i Paradsie Hotel ;-)

Samir Badran, bevis nummer två, är idag en artist med bloggaren Viktor Frisk. Samir är deusstom modell, bartender, tv profil och mer eller mindre en vlogger (videobloggar). Samir och Viktor har medverkat i Melodifestivalen, vunnit priser och släppt prisbelönade låtar samt turnerat runt om i Sverige!
Thobias Thorwind som är en radioprofil på SBS radio Sweden och NRJ (också på en nybörjarnivå), Sofia Hellqvist var med i programmet år 2005 och var då en modell, i nuläget är hon gift med Prins Carl Philip. (Hon tar ju hem priset av dem alla) Det finns ett flertal tidigare deltagare som precis som de nyss nämnda, fått ut något bra utav rampljuset.


Folk uppfattar programmet som aningen oseriöst då beteendet där inne inte är vardagligt. Men en säsong av Paradise Hotel spelas in i över 3100 timmar med råmaterial som motsvarar 129 dygn. Detta ska sedan klippas och kortas ner till 54 avsnitt där varje avsnitt har en maxtid på 45 minuter, vilket betyder att mindre än 10 procent av allt filmat material kommer med i programmet, urvalet är därför helt skoningslöst gentemot deltagarna. Med andra ord är det ju tv3 som avgör och formar den image deltagarna kommer få under programmets gång. Det många glömmer är att det egentligen bara är ett spel, man låter istället känslorna dominera över själva spelförståelsen, det är trots allt en halv miljon pengar som står på spel, är det någon gång falskhet ska utövas, är det nu.

Jag ber er verkligen inte att bädda ner er i soffan med skål popcorn så fort programmet TV sänds utan att tänka vinklat och även se det positiva med Paradise Hotel.

OBSERVERA:
Jag begrundar mig på de senaste säsongerna av PH, inte den kommande säsongen.

Gillar

Kommentarer