Jag vägrar bli deprimerad i höst igen


Hej gänget och hallå fredag!

Detta inlägget skulle egentligen upp igår men allvarligt talat så somnade jag direkt när jag kom hem från jobbet. Jag tänkte bara ta en tidsinställd tupplur men fortsatte förlänga tiden och tillslut vaknade jag vid 22 tiden. Migränen var igång. Istället för att nöja mig med att jag lät mig själv vila kom istället en kraftig ångest. En ångest över att jag inte fått klart mitt blogginlägg, rensat mailen, gjort färdigt månadsredovisningen från jobbet så jag skulle slippa fixa med det idag, jobbat med podden och finslipat på releasefesten.

Jag har så lätt för att pressa mig själv för hårt och det har inte bara dödat mig utan många relationer jag haft/har. Jag är en människa som är dedikerad till karriären, just därför familj och förhållande är det sista jag vill ha i livet.

Förut gick det så långt att jag jonglerade 3 jobb samtidigt, bloggen och körkort. Det låter som lite. Men för någon som alltid alltid vill jobba går man till slut sönder. Någonstans är jag så rädd för att det kommer hända i höst igen. Speciellt med podden och mitt andra projekt som ska lanseras. Jag har dock äntligen fått självdisciplinen till att våga säga nej och avboka när vattnet är på väg att rinna över bägaren. För det är jag otroligt stolt. Det kommer underlätta extremt nu i höst.Känns som jag förbereder för krig. Vilket jag också gör. Kanske låter som en överdrift för er, men jag vet exakt vilken säsong jag har framför mig. Det har inte med inställning att göra, för jag har fått det bevisat att jag blir som mest nedstämd under slutet av året. För hösten är verkligen den värsta perioden jag vet rent psykiskt. Jag behöver sätta upp en strategi för hur jag ska ta mig genom ännu en tuff period.

1. Spara och investera alla pengar jag tjänar
Först och främst spara spara spara pengar och investera med dem. Jag drivs av att jobba dygnet runt och få en fet lönespecifikation. Just nu är jag i det läget att jag har bra inkomst. Fabian är skyldig mig pengar från lägenheten och han ska delbetala beloppet i 6 månader. När jag ändå bor hemma hos pappa passar jag på att spara så mycket som möjligt. Jag har ett sparande för en lägenhet, en för New York, en present till mig själv som jag ska köpa innan jag fyller 25, en för krissituationer, en för pensionen och ett sista sparande för drössel, d.v.s. dessa pengarna kan jag spendera hur jag vill.

2. Lyssna på min kropp
Allvarligt jag har varit så kass på detta. Jag är den som jobbar trots feber, hosta och huvudvärk (kommer dock aldrig förstå människor som stannar hemma för tandvärk, hosta eller huvudvärk. Sorry not sorry men knappast så att du ligger på dödsbädden?) just för jag ser saker väldigt svart/vitt på den fronten. Lite väl hård. Men, jag lever faktiskt bara en gång och jag tänker inte slösa det livet genom att tortera mig själv. Så, när jag märker att panikattackerna, ångesten och migränen närmar sig måste jag prioritera det.

3. Våga ta hjälp
Punkten jag avskyr. Jag är väldigt självständig och har länge ogillat att be om hjälp, något jag än idag har svårt för. Men jag lär mig hela tiden. För det är starkt att våga be om hjälp.

4. Göra det som faktiskt får mig att må bra
När jag gör något bra för djuren och uppnår resultat i kampen för djurens rättigheter mår jag som absolut bäst. För då vet jag att jag står upp för de svaga och gör någon nytta på planeten. Finns inget jag mår så bra av som att hjälpa utsatta. Inte för att jag ska få någon eloge, för att jag är den personen som inte kan slappna av på ett spa med vetskap om att exempelvis massa djur trängs under miserabla förhållanden i djurtransport hela den tiden jag ligger på massagebänken, om inte mer. Det ger mig en riktig ångest som gör att jag har svårt för att låta mig själv ha roligt, för jag känner att jag inte förtjänar det.
Men jag måste hitta en kombination, för annars kommer ångesten fortsätta äta upp mig.

5. Stänga av mina destruktiva tankar
Detta hänger lite ihop med punkt 2 och 4. För jag måste ibland stänga av oron över saker jag inte kan påverka mer än vad jag redan gör. Som exempelvis min anställning och om den kommer leda till en fast tjänst. Jag måste sluta hävda mig själv för mig själv och bevisa för mig själv att jag kan mer än vad jag gör för tillfället. Sluta oroa mig för småsaker som tvättdagar, lunchlådor och ärenden som gör att jag inte kan sova på nätterna. Hela tiden trängs destruktiva tankar i mitt huvud. Jag behöver sortera upp dem och göra mig av med destruktiva tankar.

6. Prova något nytt!
En gång i tiden var jag riktig sportig må ni tro! Jag var aktiv med sång, dans, fotboll och ridning. Vad jag saknar som mest är tveklöst att uppträda med sång och dans. Shit vad duktig jag var en gång i tiden. Detta ska bli något jag ska göra mer av i höst för att känna att jag har en hobby igen utöver min blogg som har gått från hobby till jobb.


Jag tror att skillnaden från i år jämfört med förgående år är att jag faktiskt har gjort mig av med två stora orsaker till min ångest: Förhållandet med Fabian och vår lägenheten. Så redan där vet jag att höstperioden kan lova en rejäl skillnad i år.

Skillnaden är också att jag eventuellt kommer fortsätta ha mitt nuvarande jobb och därmed fasta rutiner. Förra året var jobbfronten väldigt turbulent då jag som sagt, inte nöjer mig lätt och konstant vill arbeta. Det gick inte riktigt mina vägar när min sista arbetsplats för 2018 inte kunde erbjuda ett rutinenligt schema. Så om jag får fast anställning på min nuvarande arbetsplats kan jag äntligen börja planera mina kommande år med lägenhet, New York och allt det där andra jag längtar efter i livet.

En skillnad från alla åren som kommer märkas tydligt nu i höst- jag har självkontroll. Jag har låtit mig själv acceptera de höga krav jag ställer på mig själv och hur mycket projekt jag tar åt mig utan att tänka på välmåendet. Karriär i all ära, men jag ska också må bra. Äntligen har jag kommit till den insikten.

Dessutom är jag singel nu och absolut inte sökande. Just nu kan jag inte någonsin se mig själv i ett förhållande igen för jag vill satsa mitt liv på karriären och bygga upp ett imperium. Absolut kan man göra det men en partner vid sidan om, men väl i ett förhållande är jag den romantiska karaktären som älskar att överraska och allt det där mysiga- men den tiden kan jag inte lägga i nuläget. Det är fokus på mig själv, och lite mysiga dejter hit och dit. Men inga förhållanden. Punkt slut finito!


Gillar

Kommentarer

tiffanykarlsson
psykiskohalsablogg
psykiskohalsablogg,
Jag hoppas och tror att du kommer fixa det här! Endast vår motivation kan driva oss väldigt långt. Ta hand om dig!
nouw.com/psykiskohalsablogg
irmastenson
irmastenson,
Åh fina du, tack för att du tror på mig! Du har helt rätt i vad du skriver, kram ❤️
nouw.com/irmastenson
kristinajuliette
kristinajuliette,
Mår aldrig dåligt på hösten för jag älskar den årsitden <3 Men skulle man bli lite extra trött på mörkret och kylan som vi oftast blir under just vinterhalvåret, så åker vi på semester till ett varmare land långt bort. I december ska vi till Indonesien t.ex 😃
nouw.com/kristinajuliette
irmastenson
irmastenson,
Ja, tycker hösten är så fin! Men jobbigaste är verkligen mörkret... kanske också borde boka en resa till solsken? Bra idé!
nouw.com/irmastenson
ASIDESIMPLE
ASIDESIMPLE,
My advise (I am 64 by now and lots of experience) is to follow your heart and not press yourself so much. Things shall take longer time and you will feel anxious at the begining, but in the end you will be on the right path.
nouw.com/asidesimple
irmastenson
irmastenson,
Thank you so much for the advice, it really means a lot when people tell me to "not press yourself so much" because I struggle with it so hard. Thank you <3
nouw.com/irmastenson