SÅ NAILAR DU DINA PROV

Man har olika studietekniker för olika situationer; uppsatsskrivande, prov, test eller dylikt. Och för att redan nu dra en avgränsning tänkte jag hålla mig till prov.

När ska man börja? 1 vecka eller 2 veckor innan brukar jag köra på och det fungerar perfekt. (Under inläggets gång förhåller jag mig till 1 veckas tid)
Varför inte mindre? Beroende på mängd instuderingssidor kan man ju avgöra själv hur mycket man måste plugga, men jag brukar säga att 1 - 2 vecka / veckor duger mer än utmärkt.
Varför inte mer? Det mesta bör ju sitta i bakhuvudet efter alla genomgångar på lektionstid, därför behöver du en vecka till att repetera och bli förhörd.

Dag 1: Läs igenom ditt instuderingsmaterial noggrant och filtrera ut vad du kan och inte kan, det må vara underförstått, men lägg krutet på det du inte kan.

Dag 2 - 3: Anteckna på ett tydligt sätt för dig själv, gör om bokens ord till dina egna, då går orden in i huvudet. En del lär sig av tankekartor, andra via ordtexter medan somliga lär sig av digitala anteckningar.

Dag 3 - 5: Pre - examinations dagar, vill du prestera på toppnivå rekommenderar jag att testa dig själv på vad du kan / inte kan. Testet kan ske muntligt (i sällskap av förälder, lärare eller annan elev) eller skriftligt (vissa lärare ger ut instuderingsfrågor).

Dag 5 - 7: Det som inte gick bra under dagarna 3 - 5 kan du nu nöta in så det också sitter!

Min studieteknik för att inte störas.

1. Välj ut den perfekta arbetsplatsen som faktiskt låter dig studera ostört. Jag sitter framför mitt fönster med utsikt över havet mellan Helsingborg och Helsingör vilket har främst två fördelar: Vacker utsikt som en eventuell inspiration samt en perfekt syrekälla.

2. Se till att ha rätt material framme, miniräknare om du ska räkna matte och ett lexikon om du ska studera språk är att alltid bra att ha.
Följande material har jag ALLTID till hands vid pluggtillfälle:
Markeringspennor, Stiftpenna, Suddgummi, anteckningsblock, kalender och vatten / detox-dricka för energi.

Börja alltid med att lägga ifrån dig mobilen eller andra tänkbara distraherings exempel.
Precis innan du gör detta sätter du timer på exempelvis 30 minuter (minst i alla fall), under den tiden arbetar du intensivt och ger 110%, sedan kan du avnjuta en "rast" hur du vill.

Tänk på att använda markeringspennan väl, stryk under sådant du inte kan och se till att åtgärda det snarast. Något som också är viktigt är att belöna dig själv efter bra respons på arbeten av olika slag. Hur du vill unna dig är självfallet subjektivt så där har jag inget att påpeka mer än att det är viktigt att få en egoboost då & då. Detta kommer resultera till att du inte kommer finna tid till att unna dig själv för varje bra resultat du får, det garanterar jag. Så länge du gör som jag skrev 😉

SMÅ HACKS:

- Tuggummi sägs öka koncentrationen
- Mörk choklad förbättrar minnet
- Nötter bidrar med mycket energi
- Du har 50% bättre chans för inlärning om den sker muntligt

Gillar

Kommentarer

sandralmgren
sandralmgren,
Så bra inlägg!
nouw.com/sandralmgren
irmastenson
irmastenson,
Tack så mycket 🌸
nouw.com/irmastenson