SUPERVIKTIGT ATT TÄNKA PÅ

Mi gente, följande information är extremt viktigt att ni läser, ta del av och förhoppningsvis förmedlar vidare!
På sommaren njuter vi av sol, bad och mycket värme. Med bilens hjälp tar vi oss runt i landet, ibland utanför landet för att upptäcka nya platser eller besöka gamla platser på nytt. En del bilister har hundar, och alla hundar är extremt känsliga mot värme,, bilvärme bland annat.

"Men jag ska bara in på livsmedelsbutiken i 5 minuter snabbt, jag ställer till och med bilen i skugga och nerrullade fönster" , nej det gör du inte alls kan jag berätta. Du tar inte med dig hunden då, det är absolut inte okej, inte på någon nivå.

Som ni säkert ser på bilden till höger synsdet tydligt hur varmt det redan är i bilen vid de olika tiderna. Med en tajt jacka på mig och springandes i 19 grader kan jag bli väldigt varm och trött.

"Men hunden springer ju inte i bilen och har ingen tajt jacka på sig?" Nej givetvis inte, men den typen av tajthet och anstängelse jag får är densamma som en hund får i ett begränsat utrymme. Trött blir hunden på grund av värmeslag och att den faktiskt blir yr. Hunden vet ju inte hur länge den ska vara där och därför blir den stressad. Spara gärna ner bilden och sprid den vidare, vem vet? Det kan rädda en hundägare från att döda sin "bästa vän".

När du (ni vet ju om ni ska ta åt er eller inte) lämnar din hund i bilen ÖNSKAR DU att ge den stress, epilepsianfall och syrebrist. Det spelar ingen roll om du bara ska in och köpa en banan i butiken, när du går in där offrar du din hunds välmående för eventuella tidsförseningar som exempelvis att du stöter på en gammal vän som du "bara måste catcha upp snabbt med". Sätt dig själv i hundens situation, hade du viljat gripas av fullständig panik? Helt hjälplös och ovetande över vad du ska göra eller ens vad som pågår? Skulle du vilja dö en så långsam och smärtfull död?

Vad ska du göra om du ser en hund i bil? Det första jag gjorde när jag studerade Privatjuridik var att kolla upp lagar för djurens rättigheter. Så jag kan berätta exakt vad ni ska göra och varför ni har rättigheter till ert agerande.


1. Känn efter om bildörren är öppen

2. Kontakta polisen (112 om du anser att det är akut, annars 114 14)

3. Notera registreringsnummer

4. Notera klockslag och tidpunkter

5. Notera hur ventilation och lufttillförsel tillgodoses

6. I nödfall krossa rutan


Du har rätt att enligt nödbestämmelsen i 24 kap 4 § Brottsbalken krossa rutan. Med nöd innebär att djuret eller personens hälsa, egendom eller liv är i fara. Den som krossat rutan måste därefter vara beredd på att identifiera sig för polis och bilägare. Men polisen uppmanar människor att först, vid akuta lägen ringa larmnumret 112, annars 114 14 och sedan krossa rutan.

Stödkällor: 1 2 3

Gillar

Kommentarer