TISDAGSTANKAR

Var jag den enda som tittade på Rapport igår? För er som inte såg det kan jag kort återberätta vad som bland annat togs upp. Skolverket vill nu förändra betygssystemet, igen, till det bättre. Innan har det ju betyget styrts utifrån en dum sammanvägning.

Låt säga att jag får 5 olika bedömningar i ett ämne under terminens gång: A A A A E. När dessa vägs samman inför betygssättningen kan jag enligt kriterierna inte nå högre än D. Jag presterar alltså på toppnivå under större delen av terminens tidslopp. Om jag får 1 A och därefter 1 E behöver jag inte kämpa mer, det är ju meningslöst eftersom jag ändå inte kommer nå högsta betyg. Betygssystemet är det värsta jag har varit med om i skolväg.

Om nu skolorna satsar på elever som går ut med höga betyg, varför får de inte chansen att komplettera ett dåligt delmoment till det bättre? Varför ska lärare vara så lata på den fronten? Kom inte och säg att "dem har för många elever" för då är man som lärare inte avsedd för yrket sitt. Jag har så mycket respekt för lärares huvuduppgift så få inte för er en massa fuffens nu. Men jag blir så besviken när lärare felar på vår bekostnad. När jag ändå är igång, varför ska vårt betyg sättas utifrån våra svagheter istället för våra styrkor? Är det den typen av signal det Svenska skolsystemet vill sända ut?

Något som dessutom gör mig rätt upprörd är faktumet att vi elever får stå som försökskaniner. Med andra ord är jag en försökskanin för en annan åldersgrupps framtid. Givetvis vill jag att alla lyckas med skola, men inte på min bekostnad. Jag ska inte få sämre jobb i framtiden för jag var, motvilligt, testpilot för ett system som skulle gynna någon annan.


Jag har väldigt blandade åsikter och känslor kring tanken av ett nytt betygssystem.Jag är positivt ställd till en förändring då det behövs, i allra högsta grad. Men å andra sidan, vägs mina senaste betyg om på nytt? För jag vet att jag inte är den enda skoleleven som hade begärt det. 

Gillar

Kommentarer

paulajacobsson
paulajacobsson,
Kan inte mer än att hålla med. Detta system är sjukt men jag vill inte att vi ska bli lidande bara för att vi fick vara dem som provade någonting som inte fungerade...
nouw.com/paulajacobsson
irmastenson
irmastenson,