Vi har en pest eller kolera situation- depression eller corona?


Jag vill inte vara den som "jag sa ju det" för detta har kostat människors död,
men å andra sidan säger jag det ändå- för detta har kostat människors död.

I mitt förra inlägg angående viruset uttryckte jag ganska hårt hur irriterad jag var på hur naivt viruset blev bemött. Att man ens hade mage att dra en parallell mellan Covid-19 och influensa gav mig ett ansikte rött av ilska. Nu när det utvecklats tänkte jag göra en ny uppdatering om mina personliga tankar om Coronaviruset. För inte kommer viruset dö ut, vi lär högst troligt bli smittade hela högen. Det är inte bara folk i riskzonen som ligger illa till, det är alla i hela världen som lär bli drabbade. Varför? För att ekonomin faller ihop.

Innan jag drar igång tänkte jag rada upp vilka källor ni ska förlita er på. I dessa tider är det viktigt att inte sprida fel information, att man lyssna på experterna (d.v.s. inte oberörda-influensers...) och inte skapar panik. Så snälla, dela inte vad som helst på sociala medier.

KÄLLOR ATT FÖRLITA SIG PÅ
World Health Organization - länk
Folkhälsomyndiheten - länk
1177 - länk


Jag åkte till Göteborg och tog en latte med Filip. Det är allt jag gjort på 3 veckor, jag har alltid stannat hemma. I helgen vankas stor födelsedagsfest för Martin som fyller 25. Men i dessa tider får det läggas på is, för de där "onödiga" sakerna måste läggas på is. Ta en fika i stan, dricka drinkar i barer osv. Skärpning!

Å andra sidan behöver vi hjälpas åt i dessa tider, jag pratar om företagarna och att de skriker efter vår hjälp. Jag ser inte ett företag som behöver hjälp, jag ser en människa som måste överleva och kanske även har barn att försörja. Det gör ont i mitt hjärta oavsett vilket land vi pratar om och vilken bakomliggande orsak- alla ska ha rätt att sova lugnt på nätterna, ha mat på bordet och tak över huvudet. Så nu när viruset även drabbat världsekonomin är det så så viktigt att vi hjälps åt. Det gäller självklart dem som kan, har djup förståelse för de som tyvärr mist sina jobb eller av andra skäl har det tufft just nu.

Vi står helt enkelt inför två ganska tuffa val som SvD klockrent uttryckte- "antingen gör politikerna för lite för att stoppa coronasmittan- eller för mycket, så att ekonomin går in i depression. När frågan börjar handla om samhällsekonomi kan regeringen inte längre hänvisa till expertmyndigheter". Med andra ord har vi en pest eller kolera situation- depression eller corona?

Depressionen kommer påverka alla på något vis och Lotta skrev en väldigt intressant artikel om hur Coronakrisen kan döda oss deprimerade. Suicide Zero ser också risker med Corona och i en artikel från Aftonbladet lyfts det upp hur detta kan påverka människan ur flera aspekter. Väldigt intressant.


Nej, jag tänker inte uppmana er till panik och att börja planera era egna begravningar. Absolut inte. Vad jag vill uppmana er till är att läsa på och hålla er uppdaterade. Samt påminna om att vi är i detta tillsammans. Oavsett vad som bröt ut viruset osv. Kärlek är det starkaste vi har och det är nu om någonsin vi behöver sprida det. Till varandra, till de inom vården, till dem i matbutikerna, till busschauffören, till de som sörjer och framförallt på sociala medier.

Övriga tips
* Håll en god handhygien
* Gå inte ut i onödan / stanna hemma så mycket som möjligt
* Håll dig uppdaterad från myndigheter, inte typ Nyheter24 och oberörda-influensers
* Köp hem lite extra mat så du klarar dig någon vecka ifall du blir sjuk (BUNKRA INTE!)
* Om du kan, stötta dina lokala företag i den mån som är möjlig

Jag vill dessutom att detta blir en lärdom för alla- att vara tacksam. Alltså på riktigt, vem bryr sig om småsaker i livet? Är du frisk och inte ligger i riskzoner för exempelvis virus som Corona ska du bara sitta ned och vara tyst- samt tacksam. Det är något jag är så sjukt tacksam för i livet och alltid lärt mig uppskatta.

Jag lider med alla dödsoffer och deras anhöriga som inte ens får säga hejdå. Inte heller sörja, planera begravning och försöka gå vidare i all denna kaos. Kan inte ens föreställa mig hur jobbigt det måste vara, oavsett dödsorsak såklart. Jag tänker själv på alla jag bryr mig om som dels ligger i riskzonen rent hälsomässigt, men även kommer få det tufft rent ekonomiskt. Sedan tänker jag på min biologiska familj och hur jag önskar att jag visste hur de mår i tider som dessa.

Dessutom blir jag illa till mods av alla öppna Corona-skämt som cirkulerar runt. Jag förstår att det ses ganska lättsamt, men i mina ögon är detta samma som att skämta om övriga sjukdomar. Kalla mig hård, men folk dör ju av detta också. Just saying.

Jag vill också rikta ett extra stort beröm till de som krigar i dessa tider- ni är så jäkla starka!

Gillar

Kommentarer

corneliakarlsson
corneliakarlsson,
Klockrent! Håller med dig i tankarna och reflektionen. Det är verkligen en pest eller kolera situation, men som du säger ska vi friska, och unga vara tacksamma men ändå ta vårt ansvar och stanna hemma för att inte smitta de som är i riskgrupp <3 tack för att du delar med dig, tycker om din blogg, mycket <3
nouw.com/corneliakarlsson
irmastenson
irmastenson,
Precis! Åh tack för din fina kommentar ♥
nouw.com/irmastenson