"Djurindustrin har inget med klimathotet att göra"


Det finns inte mycket som triggar igång mig som när både den globala uppvärmningen förnekas och att djurindustrin inte har med saker att göra. Så jag hoppas innerligt att jag verkligen får ut allt jag vill få ut i inlägget och att det är tillräckligt bra.

De effekterna som vi ser idag när vi pratar om den globala uppvärmningen är ett resultat från 1900-talets utsläpp. Det ryser i hela min kropp att tänka på hur svaret på 2000-talets utsläpp kommer se ut.

Med handen på hjärtat skäms jag för hur flera generationer har detonerat en bomb och nu står vi, den yngre generationen, inför att plocka upp alla sprängda delarna.

Med handen på hjärtat vet jag inte om det kommer bli en förbättring. För i skrivnade stund är det inte min granne som förnekar klimathotet, utan det är en en av världens mäktigast män, Amerikas president.

Med handen på hjärtat tar det emot att tänka på att bilda familj och få barn när jag lämnar dem i en frukansvärd situation

Med handen på hjärtat gör det ont i mig att så fort ämnet lyfts upp, möts man av "jaja, jag ska använda strömavbrytare, panta mer och släcka lamporna under Earth Hour. Kanske två timmar så jag kan fortsätta äta en go oxfilé varje fredag"

Eftersom djurhållningen är en av de absolut största klimatbovarna vill jag ta tillfället i akt att verkligen prata med er om hur ni kan göra världen bättre för djur och natur. Ni är mer än välkomna att lämna egna tips, låt detta bli en tråd för oss alla att ta del av och inspireras. Jag är absolut inte något proffs så jag tar gärna emot tips!

Välj kött med omsorg- ekologiskt och närproducerat är inte alltid bäst
Jag rekommenderar bönder som man åker ut till själv och får se djurens miljö med egna ögon istället för en fejkad reklam från Arla, Scan eller Bregott. Därefter, fatta ett beslut. Välj de bönder som faktiskt genuint bryr sig om djuren och ger dem ett liv de förtjänar med respekt- de bönderna förtjänar mer uppmärksamhet.

Det är klimatsmart att äta vego, men på rätt sätt
Själva uppfödningen av köttdjur hålls ansvarig för den största delen av klimatutsläppen. Något både myndigheter och politiker blundar för. Att äta grönt har trevligt nog blivit på modet och idag finns det verkligen hur brett utbud som helst. Mitt tips till er är att i butikerna använda appar som "Vegokoll" , "Djurvänligt" och "Eatsersmap" som är rena bibeln för dig när du står som ett frågetecken framför en vara som inte tydligt är märkt med "vegansk" men samtidigt kan vara. Samt fråga resturanger om det går att göra en vegetarisk / vegansk variant på rätten du kikar på, då väcker du också liv i "utbud & efterfrågan".

Väl hemma, försök laga så mycket du kan från grunden istället för att köpa färdiga sojaprodukter som också är en extremt stor miljöbov (källa ). Hittade en fantastiskt bra receptguide hämtad från en Earth Hour kampanj. Recept på klimatsmarta och djurvänliga recept med inslag av lite intervjuer! Kika här.

Handla från rätt företag
Allvarligt. Köp inte från ett företag om du inte vet hur djuren slaktas eller vart dem ens slaktas. Det kostar dig så lite att söka den informationen och det räddar så många liv om du väljer bort hemskheterna.

Ät säsongsbaserat.
Mycket av det vi hittar i frysdisken är importerat från andra länder som har säsong. Men eftersom det inte är säsong i Sverige innebär det långa transportsträckor som tär på miljön, och för vad? Halvfabrikat och jordgubbar? Ladda gärna ner appen "Säsongsmat" som kostar 10 spänn, den är en grym nybörjarguide!

Stötta inte fel ideologi
Jag förstår verkligen frustrationen i varför man vill släppa lös alla djur från slakterier. Jag hade släppt allt för att rädda djuren från total misär. men tungt nog håller det inte i längden att vandalisera. Respekten för plågeri är inte densamma som respekten för människoplågeri. Det är tyvärr inte liv för liv idag. Demonstrera i all ära med respekt för att ingen ska komma till skada, men ju fler som bryter sig in desto fler grips. Därmed förhindras tempot för att stänga ner de fruktansvärda industrierna. Hjälp till att sprida budskapet, arrangera demonstrationer och få lagligt tillstånd isåfall att rädda de stackars djuren. Sociala medier är perfekt för att dela texter och bilder! När tillräckligt mycket sprids globalt och fullständiga namninsamlingar kan lämnas in, det är då vi verkligen kan skapa skillnad.

Läs på
Ju mer påläst man är om hur djurindustrin fungerar eller om allvarligheten i klimathotet- desto mindre slutar man bidra till det. Plus att man med fakta kan sprida informationen vidare. Netflix har exempelvis en drös med dokumentärer värda att se och reflektera över. Annars finns det tusentals på YouTube bara ni söker efter det. Blunda inte för verkligheten.

Bli månadsgivare
Nu låter jag som en riktig försäljare som går med känsloargument som retorikknep. Men på samma sätt som vi kan donera till Rädda barnen, diverse cancerfonder och akuta krissituationer i olika länder kan vi också hjälpa det dagliga arbetet för djurens rätt.

Svenska djurambulansen
World Animal Protection
Djurens rätt

Sluta överkonsumera
-Handla vintage
Men hallå! Hur många vintage-tjänster finns det inte att bara rensa genom? Tradera, grupper på Facebook, Blocket, Tise, Shpock och bloppisar är bara få av alla de fantastiska exempel som finns där ute. Det finns så mycket som jag handlat från second hand, framförallt jeans då de kräver ca 10 000 liter vatten att få fram på grund av miljöboven bomull (källa ). Det går också att selektera avståndet så du kan se kläder som finns i samma stad- fördelen där blir att man slipper transporten utan kan möta upp säljaren om hen känns pålitlig nog. Gå ALDRIG hem till någon okänd helt ensam, oavsett ditt intryck av personen. Likaså gäller tvärtom, släpp aldrig in någon okänd när du är helt ensam hemma. Ju mer vintage du handlar, desto mer okej blir det att köpa något helt nytt vid enstaka tillfälle (exempelvis ett par löparskor). Men en vanlig vit T-shirt, det hittar du garanterat online. Samma med balklänningar!

-Låna av varandra
I min vänskapskrets lånar vi kläder av varandra rätt ofta (även i min systerkrets bara det att hon ej är med på det hehe). Till balen, till temafester, till dejten eller anställningsintervjun. Så länge kläderna lämnas tillbaka i ursprungligt skick och en betalning kan göras om något går sönder. Självklart gäller detta mer än kläder- böcker, skor, kameror, väskor, redskap och mycket mycket mer. Se bara upp för Ove-profiler haha... vissa får man aldrig tillbaka något från.

Källsortera
Hur bra koll har vi egentligen på vad som slängs vart? Skiter vi i det utan att veta konsekvenserna? NSR har gjort en bra guide om just källsortering som ni kan läsa vidare om här !

Sluta köra de där onödiga sträckorna
Att färdas kollektivt är ett fantastiskt alternativ istället för bilen. Tänk på jordens resurser. På sommaren är det således inte en dum idé att cykla. Jag vet att det suger när kollektivtrafiken inte håller sina tider, men det ska vara en förståelig ursäkt om du blir sen även om det absolut inte ska behöva ske. Blir ditt tåg sent och du missar att öppna din butik eller presentera affärslaget du slipat på i flera veckor? Anmäl det! Annars blir det inte en rapporterad statistik och då blir risken att inga förbättringar sker.

Gillar

Kommentarer

medgronaogon
medgronaogon,
Tack - vi behöver vara många för att påverka👏🏻
nouw.com/medgronaogon
irmastenson
irmastenson,
Tack själv- minst sagt är det så! ❤️
nouw.com/irmastenson
frejaknutsson
frejaknutsson,
Hade man kunnat reposta ett blogginlägg så hade detta varit ett sådant. TACK! Så viktigt! 🙌🏼
nouw.com/frejaknutsson
irmastenson
irmastenson,
Men hallå sluuta med allt beröm! Så generad jag blir! Tack själv för att du tar din tid att läsa genom ❤️
nouw.com/irmastenson
FilippaLinton
FilippaLinton,
WOW så så bra inlägg! Så viktigt ämne att ta upp!
nouw.com/filippalinton
irmastenson
irmastenson,
Tack snälla, det gläder mig och värmer hela kroppen att inlägg som dessa uppskattas! ❤️
nouw.com/irmastenson
LoveByMalin
LoveByMalin,
Vi på landet hade gärna satt oss i bussar till jobb, parker och utflyktsmål om det hade funnits möjlighet. Nu har vi kanske 4 tider på dagen som bussen går genom vår by och då har vi nog det bättre som bor bara 30 min från en större stad.. här är det cykelavstånd till skog, mark och natur men behöver vi t ex storhandla, besöka sjukhus eller jobba så måste vi ta bilen. 😔
nouw.com/lovebymalin
irmastenson
irmastenson,
Åh ja... usch det är faktiskt väldigt dåligt att det inte satsas fullt ut på kollektiva lösningar för alla i riket utan att somliga områden prioriteras före... Läskigt också med så långt avstånd i krissituationer 😟 Bra att du lyfter upp det! ❤️
nouw.com/irmastenson
mathiildaeklund
mathiildaeklund,
AMEN på det! Riktigt bra skrivet!!
nouw.com/mathiildaeklund
irmastenson
irmastenson,
Preach girl! Nej men, tack tack tack för att du läser! Kram ❤️
nouw.com/irmastenson
Morningpages
Morningpages,
Det är tyvärr inte jämlikt i landet, med möjligeter till kollektivtrafik mm. Det är oerhört trist. Men en GIGANTISK miljöbov som är ungefär lika stor (om inte större) fråga som djurhållningen, det är flygandet. Att säga till en människa att hen inte får flyga på semester är som att trampa på hens mänskliga rättigheter. Blir bara så trött att det ska finnas så många läger, de som inte äter kött mot de som äter kött och hävdar att det minsann inte är så farligt. De som inte flyger mot de som flyger och hävdar att det spelar ingen roll om jag inte gör min resa, tänk på alla kineser... Så trist att vi inte kan enas om att ALLA måste ändra sina beteende gällande ALLT! Mat, resor, inköp - ALLT!
nouw.com/morningpages
irmastenson
irmastenson,
Ja det är fruktansvärt tråkigt. Du har helt rätt i det du skriver med flygandet... det där barnsliga "vi mot dom" fungerar inte som du säger i så viktiga sakfrågor som är minst sakt akut aktuella. Vi alla måste dra vårt strå till stacken, helst två strån med tanke på hur situationen ser ut idag... 😟
nouw.com/irmastenson
ByAlma
ByAlma,
❤️❤️
nouw.com/byalma
irmastenson
irmastenson,
FridaochTove
FridaochTove,
Wow, vilket inlägg! Så jäkla bra skrivet och alla bra tips<3 Att göra något är bättre än inget och desto mer vi gör och desto fler detsto bättre, det är ju inte svårt om man bara tar tummen ur. Stor kram<3
nouw.com/fridaochtove
irmastenson
irmastenson,
Men tack fina! Blir så glad när inlägg som detta uppskattas och du har helt rätt i det du säger med att något är bättre än inget! Kramis ❤️
nouw.com/irmastenson
StefanieAvalos
StefanieAvalos,
Wow, vilket bra inlägg!
nouw.com/stefanieavalos
irmastenson
irmastenson,
Tack snälla! Det betyder så mycket ❤️ ❤️
nouw.com/irmastenson