Tips: Använd skatteåterbäringen på bästa vis!

- Inlägget är i samarbete med min fantastiska hjärna -
(haha...)


Men snälla. Jag måste verkligen erkänna något från vad jag erkände sist. Jag är helt fast i Robin Bengtssons låt från årets Mello. Vill inte skriva för mycket om varför, sparar det till lördagens inlägg där jag ska recensera årets bidrag i vanlig ordning. Jag har i alla år lyckats tippa rätt vinnare i både Mello och ESC och även i år är jag tvärsäker på min gissning.

I vilket fall som helst. Ingen vanlig onsdag idag. För många är det en viktig vecka när skattebeskedet kommer och deklarationssäsongen börjar. Jag har sedan 15-års åldern deklarerat och hittills har jag haft tur *Bankar på trä* med skatteåterbäringen. Har dock inte alltid varit lika smart med hur jag använt slanten (*ler mer en spänt och överdrivet*) men har blivit bra mycket bättre på det med åren. Tänkte i vilket fall som helst, veckan i ära, tipsa er om hur ni kan använda skatteåterbäringen på bästa vis!


Låt säga att du ska få tillbaka hela 10 000, vilket är stor summa, splittra då sparandet i 3 högar. Exempelvis: 5 000 till sparkonton, 1 000 till pensionen och 4 000 till semestern!

Du behöver absolut inte börja spara till pensionen redan nu om du inte vill, men jag skulle tipsa er alla att börja senast när du är 25. Beloppet bros helt på dig! Jag har arbetat sedan jag var 15 och därför byggt upp en bra grund redan nu inför när jag pensionerar mig, men det är alltid bra att spara ett eget kapital för sin pension också! I mina drömmar pensionerar jag mig när jag är 50+ för att kunna jobba med vad jag älskar på heltid.

Jag ser det lite såhär, att skatteåterbäringen är en slant man inte alltid är beredd på (jo, man kan ju såklart räkna ut det) och personligen klarar jag mig fint på min aktuella fasta månadslön idag- jag kan både betala hyra/räkningar, spara och spendera utan problem. Så, om jag har klarat mig med den månadslönen, varför skulle jag inte kunna spara hela skatteåterbäringen?

Får en känsla av att man ser det som gratis pengar och att det typ innebär gratis shopping för 10 000, typ som ett presentkort? Men någon har faktiskt betalat för presentkortet, du själv!

Sedan kan man naturligtvis punga ut med det på viktiga saker direkt såsom betala av lån, ta körkort eller liknande, ni fattar. Året jag krigade för körkort som mina föräldrar generöst hade betalat åt mig behövde jag lägga till lektioner och då kostade det ju såklart extra (haha detta är första gången någon får reda på det?). Lektioner utanför ett paket är ganska dyrt, jag hade sparade pengar men använde istället lite av min skatteåterbäring. Året därpå flyttade jag hemifrån med mitt ex och då kan ni ge er fasen på att vartenda öre av de 14 000 jag fick tillbaka spenderades på det. Så, det finns såklart olika vis man kan spendera skatteåterbäringen på. Vad jag ville uppmana er om är att alltid alltid alltid tänka ett steg längre än den där väskan, en ny garderob, playstation fler luncher och så.

Jag har minsann inte fått någon notis från Kivra ännu och det är inget jag driver på över. Har inte fipplat med mina aktier eller fonder så jag tar det lite som det kommer. Förstår dock att folk blir jäktade när de ligger i en riskzon- men då kan jag varmt rekommendera att spara undan en liten slant varje månad inför skattebeskedet ifall det skulle visa tråkiga besked!

Har du fått ditt skattebesked ännu?


Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229